Fekete péntek - új készülék beüzemelése

2021.11.14
Az elkövetkezendő időszakban több kereskedő is meghírdeti a már jól ismert Black Friday akciót. Ennek eredetileg az a lényege, hogy a kereskedők egy, vagy több terméket nullszaldósan, azaz beszerzési áron adnak el, ezzel ösztönözve a vásárlót még több termékük megvásárlására. 

Ebben az időszakban nő a kereslet a beüzemelési szolgáltatások iránt. Gyakran van olyan akció, hogy a kereskedő - a vele szerződött szervizpartneren keresztül - ingyenesen biztosítja az egyébként beüzemelésköteles készülék szakszerű üzembe helyezését, viszont fontos tudni, hogy a legtöbb ilyen esetben a vételár ezt a szolgáltatást nem tartalmazza.
Melyik készülék beüzemelésköteles?
1. Olyan villamos készülékek, amelyek - nagy teljesítményüknél fogva - csak direkt bekötéssel
kapcsolhatók a villamos hálózathoz (nem villásdugóval). 
2. Földgáz üzemű készülékek mindegyike.
3. Ha a készülék használati utasítása ezt külön előírja.
Fontos tudni, hogy egy nagy teljesítményű villamos készülék beüzemeléséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a lakásunk elektromos hálózata erre alkalmas legyen. A hatályos érintés- és tűzvédelmi szabvány írja elő, hogy pontosan minek kell megfeleljen egy hálózat. Annak megállapítása, hogy a villamos hálózatunk alkalmas-e a megvásárolt készülék üzemeltetésére, a beüzemelést végző technikus feladata. A hálózat ellenőrzését követően három féle eredményre juthatunk:
1. a hálózattal minden rendben, a beüzemelés megtörténik, és mindenki boldog. :)
2. a készülék feltételesen helyezhető üzembe, pl. ha a vezeték vastagsága megfelelő ugyan, de a túláram védelem (a köznyelvben: biztosíték, kismegszakító) úgy van méretezve, hogy a készülék maximális teljesítményét már nem bírja el. Ilyenkor fordulhat elő az a jelenség, hogy egy négyzónás tűzhelyen, ha mind a négy főzőfelület be van kapcsolva, akkor bizony lecsapja a biztosítékot. Ez még nem jelent közvetlen balesetveszélyt, csak kellemetlenséget.
3. a hálózat élet- és vagyonvédelmi szempontból alkalmatlan az adott készülék csatlakoztatására, azaz balesetveszélyes. Ebben az esetben a beüzemelést végző szolgáltatónak meg KELL tagadnia a készülék beüzemelését, ha ott egy régebbi készülék található, akkor azt feszültségmentesíteni köteles!
Méltányosság semmi esetben sem gyakorolható. Leggyakoribb érvelések:
"a régi készülék már húsz éve erről üzemel, és semmi baj nem volt" -> menj lottózni, szerencsés vagy!
"ne csináld már, két hét múlva karácsony, hogy fogok így sütnifőzni???" -> kiégett lakásban kevésbé meghitt az ünnep.
"ígérem, hogy mindig csak az egyik lapot fogom használni!" -> ezt hívják a szakmában "szóbeli tűzvédelemnek"
Szenencsére jó helyen jársz, mindhárom esetben tudok segíteni. A régi, elavult, vagy rosszul méretezett hálózat felújítására megoldást tudok kínálni, így - ha december 20-án karácsonyra nem is - de belátható időn belül orvosolni tudom a problémát!
Beüzemelési igény esetén, hívd a 06 30 166-5364 telefonszámot, vagy kattints az online munkafelvétel fülre. Hibaleíráshoz ebben az esetben annyit írj, hogy "beüzemelés"!